پلی پروپیلن چیست
صنعت مورد استفاده
- ظروف پلاستیکی
- درب بطری
- سبد میوه
- بشکه
- مخزن
پلی پروپیلن چیست
توضیحات تکمیلی پلی پروپیلن چیست
پلی پروپیلن یک پلاستیک است که برخی از دستگاه های جراحی و ایمپلنت ها از آن ساخته شده اند. همچنین از الیاف پلی پروپیلن معمولاً برای بافتن فرش استفاده می شود.قیمت پلی پروپیلن بخاطر اینکه یکی از پر کاربردترین پلاستیک هاست، ارزان است.
در این مقاله همه چیز را در مورد این ماده بی نظیر و پر استفاده خواهیم گفت.
پلی پروپیلن چیست؟
پلی پروپیلن یک ترموپلاستیک سخت و کریستالی است که از ترکیب مونومرهای پروپیلن ساخته شده و بطور گسترده در تولید وسایل دم دستی مثل سینی های بسته بندی، محصولات خانگی، جعبه باتری، دستگاه های پزشکی و … استفاده می شود.
پلی پروپیلن یا PP یک پلیمر هیدروکربنی خطی و متنوع با فرمول شیمیایی (C3H6) n است که در ساخت محصولات و قطعات پلاستیکی برای صنایع مختلف مثل خودرو ، دستگاه های خاص، کاربردهای صنعتی، بازار مبلمان و در صنعت نساجی کاربرد دارد. PP در حال حاضر یکی از ارزان ترین پلاستیک های موجود و جزء 3 پلیمر پرکاربرد است.
قیمت پلی پروپیلن
قیمت جهانی پلی پروپیلن در سال 2020 به ازای هر تن تقریبا 945 دلار آمریکا بوده است که در مقایسه با سال 2018 تقریبا 24 درصد کاهش داشته است.
اما قیمت مواد پلی پروپیلن تا جولای 2021 به قیمت 1315 دلار آمریکا برای هر تن افزایش یافت.قیمت پلی پروپیلن در حال حاضر به تاریخ 15 سپتامبر 2021، 8.727 دلار می باشد.
در ایران شرکت پلی پروپیلن جم در سال 300 هزار تن پلی پروپیلن برای کاربردهای مختلف تولید می کند. قیمت پلی پروپلین R 548 جم در بازار 51500 تومان و در بورس 33869 تومان می باشد. قیمت پلی پروپلین L 510 جم در بازار 40200 تومان و در بورس 33006 تومان می باشد.
انواع پلی پروپیلن
هموپلیمر و کوپلیمر، انواع پلی پروپیلن موجود در بازار هستند.
- پلی پروپیلن هموپلیمر بشکل جامد نیمه کریستالی است و بیشتر کاربردهای عمومی دارد مثل بسته بندی، مراقبت های بهداشتی، لوله، الیاف و منسوجات، کاربردهای خودرو و الکتریکی.
- پلی پروپیلن کوپلیمر به دو دسته تصادفی و بلوکی تقسیم شده اند که توسط فرایند پلیمریزاسیون پروپن و اتان تولید می شوند. کوپلیمرتصادفی، شفاف و انعطاف پذیر است و برای تولید محصولاتی که باید ظاهر عالی و شفاف داشته باشند بسیار مناسب هستند.
کوپلیمر بلوک، سخت تر و شکننده تر از نوع تصادفی است.این پلیمر برای کاربردهایی که نیاز به استحکام بالا دارند مثل مصارف صنعتی مناسب می باشند. - کوپلیمر ضربه ای برای مواردی که باید مقاومت خوبی در برابر ضربه داشته باشند مفید است.این نوع پلی پروپیلن عمدتا در بسته بندی، ظروف منزل، فیلم، لوله و … استفاده می شود.
- پلی پروپیلن منبسط شده یا EPP که برای تولید محصولات فوم پلیمری سه بعدی استفاده می شود.از ویژگی های آن استحکام زیاد بنسبت وزن، مقاومت عالی در برابر ضربه، عایق حرارتی، مقاومت شیمیایی، مقاومت در برابر آب می باشد.
EPPدر مصارف مختلف اعم از خودرو تا بسته بندی ، از محصولات ساختمانی تا کالاهای مصرفی و… استفاده می شود . - پلی پروپیلن ترپلیمر شفافیت بهتری نسبت به پلی پروپیلن هومو دارد.و با کاهش ترکیب مونومرهای یکنواخت کریستالی در پلیمر ، برای کاربردهای فیلم سازی مناسب می شود.
- پلی پروپیلن HMS دارای خواص مکانیکی، مقاومت شیمیایی خوب و پایداری حرارتی بالایی است و بطور گسترده برای تولید فوم های نرم با چگالی کم جهت بسته بندی مواد غذایی و … استفاده می گردد.
مزایا و معایب پلی پروپیلن
- پلی پروپیلن در دسترس و نسبتاً ارزان است.
- به دلیل ماهیت نیمه بلوری دارای مقاومت موجی بالایی است.
- سطحی نسبتاً لغزنده دارد و در برابر جذب رطوبت بسیار مقاوم است.
- مقاومت شیمیایی خوبی در طیف وسیعی از بازها و اسیدها دارد.
- از مقاومت خوبی در برابر فرسودگی و استهلاک برخوردار است.
- پلی پروپیلن در برابر ضربه استحکام خوبی دارد.
- عایق الکتریکی خوبی است.
- مقاومت پلی پروپیلن در برابر حلالهای کلر دار و آروماتیک ضعیف است.
- پلی پروپیلن بسختی رنگ میگیرد زیرا دارای ویژگی چسبندگی ضعیفی است.
- پلی پروپیلن بسیار قابل اشتعال بوده و مستعد اکسیداسیون است.
کاربرد پلی پروپیلن
کاربرد پلی پروپیلن بسیار گسترده است.پلی پروپیلن الیافی نه تنها برای ساخت کیف های دستی بلکه برای تولید طیف وسیعی از محصولات دیگر مثل طناب ، نخ ، نوار ، فرش ، روکش و تجهیزات کمپینگ استفاده می شود. پلی پروپلین بخاطر خاصیت ضد آب بودن برای مصارف دریایی هم موثر است.
اگر به فهرست مزایا و ویژگی های پلی پروپیلن نگاه کنید ، به راحتی متوجه خواهید شد که چرا این ماده انتخابی برای صنایع ورزشی ، پوشاک و مد مناسب است.پلی پروپیلن یک افزودنی خوب برای لباس ها ، تجهیزات و لباس های زیر است. استفاده از آن در لباس های ورزشی زمستانه و تابستانه از عرق کردن جلوگیری میکند.
پلی پروپیلن نیز به طور گسترده ای در صنعت خودرو ، مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال در بدنه باتری ، ضربه گیر ، جزئیات داخلی ، تزئینات درب و …
دنیای پزشکی هم از خواص بی نظیر پلی پروپیلن بهره می برد و از آن برای تهیه سرنگ، ویال های پزشکی، ظروف قرص، بطری های نمونه گیری و … استفاده میکند.
پلی پروپیلن به عنوان ورق برای تولید دستگاه CNC استفاده می شود.
کیسه پلی پروپیلن
کیسه های پلی پروپیلن کیسه هایی هستند که در برابر سوراخ شدن مقاوم بوده و برای حمل انواع مختلف مواد استفاده می شوند.این کیسه ها برای بسته بندی دانه، خوراک حیوانات، محصولات غذایی، رزین ها و مواد شیمیایی و … کاربرد دارند.
علیرغم این واقعیت که مواد مورد استفاده در کیسه های پلی پروپیلن به طور کامل تجزیه پذیر نیستند ، آنها را می توان مجدداً استفاده و بازیافت کرد بنابراین برای حفظ محیط زیست بهتر هستند. این کیسه ها از نخ های پلاستیکی PP تشکیل شده است که با هم بافته شده اند و محصولی بادوام ، منعطف و مقاوم ساخته اند.
گرانول پلی پروپیلن چیست؟
پلی پروپیلن که پلی پروپن نیز نامیده می شود یکی از محبوب ترین ترموپلاستیک های مورد استفاده در جهان است و کاربردهای مختلفی دارد. با تغییر شرایط پلیمریزاسیون می توان پلی پروپیلن با وزن مولکولی مختلف تولید کرد که معمولا به شکل گلوله، پودر، الیاف و گرانول های پلاستیک برای تولید اقلام دیگر بکار می روند.
گرانول پلی پروپیلن یک مدل خاصی از پلیمر پلی پروپیلن است که به شکل دانه دانه و گلوله ای تولید شده و برای مصارف مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.از گرانول پلی پروپیلن برای تولید روکش سیم، بطری و … استفاده می کنند.
آیا پلی پروپیلن برای انسان سمی است؟
پلی پروپیلن عموما برای استفاده بی خطر هستند اما همچنان باید مراقب استفاده بیش از حد از پلاستیک ها باشید چون تحقیقات نشان داده مواد شیمیایی موجود در محصولات پلاستیکی در ایجاد برخی از سرطان ها نقش دارند.
پلاستیک ها را به طور کلی به هفت دسته تقسیم کرده اند که پلی پروپیلن در دسته پنجم قرار گرفته و علامت آن به شکل زیر است.
این دسته بندی و علایم درج شده روی محصولات به ما کمک میکنند که بنا به نوع مصرف، پلاستیک مناسب را انتخاب کنیم.
بهترین کدهای پلاستیکی جهت استفاده در صنعت غذایی، 1، 2 ، 4 و 5 میباشد و خطرناک ترین آن کد 7 یعنی مجموعهی پلی کربنات هاست.
تفاوت پلی پروپیلن و پلاستیک در چیست؟
پلی پروپیلن و پلاستیک هر دو پلیمر هستند و در واقع پلی پروپیلن زیرمجموعهی پلاستیک است اما تفاوت ویژهی این دو در این است که از پروپیلن میتوان مواد شفاف تولید کرد ولی پلاستیک چنین خاصیتی ندارد.
همچنین پلی پروپیلن نسبت به پلاستیک دارای وزن کمتر و نقطهی ذوب بالاتری است و برای سلامت انسان ضرر کمتری دارد.
ظروف پلی پروپیلن چیست
یکی از سوالات رایج شما این است که ظروف پلی پروپیلن چیست؟ظروف پلی پروپیلن همان بسته بندی های پلاستیکی مواد غذایی، نوشیدنی و لوازم پزشکی است که در اطرافمان زیاد می بینیم.اگرچه برخی از مواد شیمیایی سمی در ساخت پلی پروپیلن استفاده می شود اما بطور کلی محصولات نهایی ایمن هستند .فرایند بازیافت آنها سخت است اما اقلامی که با این ماده ساخته می شوند قابلیت استفاده مجدد را دارند چون به قدر کافی قوی بوده و در برابر پارگی و سایش مقاوم می باشند.از این ترموپلاستیک برای ساختن لیوان های یکبار مصرف، بشقاب ها، بطری و کارد و چنگال، ظرف نوشیدنی و غذای گرم استفاده می شود.
ظروف، بشقاب و بطری های پلاستیکی همگی حاوی مواد شیمیایی هستند که در هنگام خراشیدگی یا حرارت به غذا وارد می شوند اما ظروف پلی پروپیلن نسبت به سایر پلاستیک ها ایمن تر است. دلیل ان هم این است که این ظروف حاوی BPA نمی باشد.BPA یک استروژن مصنوعی است که در پلاستیک های سفت و سخت استفاده می شود.